Descobreix Riudoms

Església Parroquial de Sant Jaume Apòstol

Església imponent, que data del s. XVII, que presideix i domina el gran espai obert que conformen les dues places més emblemàtiques del poble.

De gran amplada, d’una nau i capelles laterals que es comuniquen, i capçalera poligonal, s’inaugurà el 1617, tot i que a la volta de l’absis hi consta l’any 1610.

Se sap que en la seva construcció hi treballà l’arquitecte Pere Blai, així com els constructors de l’església d’Ulldemolins, amb la que té gran similitud.

La façana, molt singular, és formada per dos cossos i presenta una sobreposició d’ordres arquitectònics: dòric, al portal; jònic, al primer pis, i corinti, al segon, amb fornícules buides d’imatges. Remata aquest conjunt la representació de la Justícia i, sobre la porta, un escut ovalat de Riudoms. A la part superior, un gran vitrall hi representa la figura de Sant Jaume.

Al costat esquerre de la façana, s’hi troba el campanar, de planta rectangular i inacabat.

A l’interior les cobertes són de creueria quatripartides i estrellades.

Aquesta obra renaixentista-barroca va quedar molt malmesa durant el saqueig i posterior incendi que tingué lloc el 25 de juliol de 1936. Acabada la Guerra Civil va ser restaurada.

A part de l’altar major, remodelat l’any 1972, destacar l’altar de la Mare de Déu del Carme, amb pintures de Josep M. Baiges, realitzades l’any 1986, l’orgue, donació de la família Sentís el 1967. i les pintures de l’altar de la Reconciliació, realitzades l’any 2016 per Jaume Queralt.

“Volem que tothom descobreixi la importància i la riquesa d’aquest edifici tan singular com és el de l’església de Sant Jaume” Mn. Josep Mateu.

Adreça, mapa i com arribar-hi

Església Parroquial de Sant Jaume Apòstol
Plaça de l’Església
43330 Riudoms